Урочисту Архієрейську Пасхальну Літургію у Храмі св. Василія Великого очолив Блаженніший Святослав (Шевчук)

Поділитися:

ПРОСЛУХАТИ ПРОПОВІДЬ БЛАЖЕННІШОГО СВЯТОСЛАВА

5 травня у Храмі св. Василія Великого Архиєрейською Літургією, яку очолив Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, вірні завершили Великий піст та вшанували Господнє Воскресіння. Урочиста нічна Літургія о 23.40 розпочалася Надгробним, під час якого молитвою прославили померлого Христа, покладеного до гробу.

IMG_3222_800x533

IMG_1328

Опівночі вірні вийшли з храму та помолилися Воскресну Утреню перед зачиненими дверима церкви. За словами Блаженнішого Святослава, ці зачинені двері символізують ад і смерть, перед якими кожен з нас постане і які Христос Своїм Воскресінням розчинив навстіж. Храм усередині, до якого вірні заходять на Святу Літургію після Воскресної Утрені символізують порожній гріб Спасителя. «Тут ми сповняємося небесного життя, над яким не має влади ніхто з земних володарів», – наголосив у своєму слові Блаженніший.

IMG_3239_800x533

Перед початком Воскресної Літургії до храму увійшли усі вірні разом з Главою Церкви, єпископами та священиками Київської Архиєпархії, та співом «Христос воскрес із мертвих…» славили Господнє Воскресіння. На зміну отцям та братам-василіянам, котрі співали Надгробне та Воскресну Утреню, Божественну Літургію розпочав спів хору парафії св. Василія Великого на чолі з Романом Будзяком.

Спеціально з нагоди свят для вірних було приготовано брошуру з текстами пасхальних богослужінь, щоб усі могли брати в них участь: співати, слідкувати за молитвою та подіями у храмі.

«Йоан прийшов до гробу Спасителя, побачив і увірував» – прості слова з Євангелія, – мовив Блаженніший Святослав під час проповіді на Літургії. – Проте скільки у них глибини. Мабуть саме тоді Христові учні зрозуміли Його слова, коли Учитель промовляв до них: «Небо і земля минуть, але слова мої не минуть». Те що вони вчора вважали кінцем, сьогодні стало початком, – наголосив Глава УГКЦ.

IMG_3691_601x600

Також Блаженніший згадав про проблему, яку факт смерті ставить перед заможними людьми. «Багаті надають перевагу тому, щоб не бачити, відсунути або завоювати смерть. Вони не знають, як пояснити те, що відбувається після неї, тому намагаються забезпечити собі рай уже на землі, не переймаючись про небо».

IMG_3463_800x533

Урочиста пасхальна атмосфера наповнила храм та серця вірних під час молитви та Причастя, а після завершення Архиєрейської Літургії Блаженніший Святослав освятив великодні страви надворі перед храмом.

IMG_3732_800x533

О 16.00 на Софійській площі розпочалися гаївки, організовані о. Віталієм, священиком Київської Архиєпархії, з благословення Владики Йосифа (Міляна). Про це – у наступній публікації.

Фото бр. Ярослава Павлюка

zp8497586rq
Поділитися: