Неділя митаря і фарисея: проповідь о. Юліана Хомечка,ЧСВВ

Поділитися:

о.Юліан  ХомечкоНа минулому тижні до монастиря св. Василія Великого завітав о. Юліан Хомечко, ЧСВВ, та 24 лютого відслужив недільну Літургію у храмі. У Неділю митаря і фарисея о. Юліан під час проповіді відійшов від звичного трактування цих двох біблійних персонажів, наголосивши на тому, ким вважали митарів та фарисеїв за часів життя Ісуса Христа. “На відміну від нашого сьогоднішнього розуміння фарисейства, у той час митаря вважали найбільшим грішником, і, справді, він таким був. У той же час, кожен прирівнював себе до фарисеїв, хотів бути схожим на цих людей, які уособлювали собою праведність у сповненні закону Божого”.

Отець Юліан відзначив ту рису, яка відрізняла митаря від фарисея, коли вони перебували у храмі: обоє вийшли з переміною в серці, проте фарисей залишився засудженим, митар же – виправданим в очах Божих.

“Гординя є початком гріха, тому Бог не виправдає тих християн, які чинять добро напоказ”, – сказав о. Юліан. Іншою помилкою фарисея проповідник назвав те, що він порівнював себе до грішника. Отець застеріг вірних перед тим, щоб, змагаючись у власному духовному зростанні, вони не порівнювали себе з гіршими за них, але – з Богом. “Дорівнюючи себе до прикладу Ісуса, ми бачимо, що є недосконалими, і це дозволяє нам не впасти в гординю”, – підкреслив проповідник наприкінці.

Варто додати, що о. Юліан є одним з перших ченців, які разом з о. Рафаїлом служили у київському монастирі.

Поділитися:

2 Comments on Неділя митаря і фарисея: проповідь о. Юліана Хомечка,ЧСВВ

  1. Коля // 25.02.2013 at 20:16 //

    Поясніть будь ласка, останній абзац вашого повідомлення. Що значить один із перших ченців який служив разом із отцем Рафаїлом? Він що, був разам свячений із отцем Рафаїлом?

    • “чернець”-не означає відразу священик. він був братом, якого призначили на служіння до Києва.

Comments are closed.